Hlucháň hôrny  

Latinský názov Tetrao urogallus. Hlucháň  je vták z čelade bažantovité (Phasianidae).

Je obyvateľom hustých európskych lesov a severnej tajgy.

Dospelý samec meria až 60 cm a váži aj 5 kilogramov. Tok prebieha na jar a na jeseň. Intenzita jarného toku sa predlžuje každým jarným dňom. Tok začína ešte za tmy, skoro ráno a končí prevažne po východe slnka. Mimo zimného obdobia hlucháne hľadajú potravu prevažne na zemi. Zbierajú všetok hmyz čo sa na zemi pohybuje. Preto je veľmi dôležité aby bol zachovaný biotop s prirodzeným zmladením. Mladý porast mu poskytuje dostatok úkrytu pred predátormi.

Celý blog nájdete na WildLifeBlog.eu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.